Díjazzuk a legjobbakat!

Értünk Kunság mezein ért kalászt lengettél

Beküldve: 20150505

A program bemutatása:

A VM DASzK Csapó Dániel Szakképző Iskola több mint 80 éve szolgálja a mezőgazdasági szakképzést.
Projektjeink megalapozzák diákjainkban a folyamatos és önálló ismeretszerzés, és az élethosszig tartó tanulás igényét. Tangazdaságunk állattartó telepe, szántóföldjeink, kertészeti gyakorlóterületünk, tankonyhánk és laboratóriumaink megfelelő hátteret adnak a projektek megvalósításához.
Az Értünk Kunság mezején ért kalászt lengettél program az ősi és a mai gabonafélék sokféleségének, termesztésének és élelmiszerré feldolgozásának bemutatására szolgáló mintaprojekt.
A szántóföldtől az asztalig, a gabonatermesztéstől a kenyér/pékáru készítéséig követi az élelmiszerláncot. A lánc minden szeménél diákok tevékenykednek - kutatnak, eredményeket dolgoznak fel, új feldolgozási lehetőségeket keresnek, a termesztéstechnológiai-, gyártástechnológiai szabályok betartásával, kétkezi munkával gabonát termesztenek és biztonságos, minőségi élelmiszert készítenek.
A projekt időkerete túllép egy teljes gazdálkodási évet - az őszi talajmunkákkal kezdődik és a betakarítással végződik majd a mezőgazdasági szakasz. Ezt fogja követni a különböző gabonafélék őrlése és a különböző lisztek feldolgozása elsősorban hagyományőrző pék termékekké.
A program megvalósításában mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmát tanuló diákjaink 8-15 fős csoportjai, egymást segítve vesznek részt. Mindenki teszi a programnak azt a részét, mely választott élethivatása. Közben kitekint és túl láthat saját munkáján, megismerik a gazdasági év tennivalóit, ünnepeit, a régi paraszti élet hagyományait. Ez biztosítja a résztvevők sokirányú személyiségfejlesztését.
A projekt céljai és konkrét tevékenységei:
1. Fajtabemutató mintaparcellák kialakítása
2. A fajtánként betakarított termésből különböző kiőrlésű lisztek készítés és ezek pék termékké feldolgozása
3. Az együtt munkálkodó diákok és tanárok közösséggé kovácsolódása
4. A disszeminációs lehetőségek kihasználása
5. Portfólió készítése

Elektronikus portfolió

Ajánlás:

Új ismereteket és gondolatokat mindenki szívesen szerez. A gabonatermesztéssel és feldolgozásával foglalkozó projekt megismerése sok új gondolatot vet fel. Ajánlom a projekt megismerését mindenkinek, aki a fenntartható fejlődést és az ökológiai gazdálkodást fontosnak tartja. Ajánlom azoknak a projekt megismerését, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. Ajánlom a projekt megismerését jelenlegi és jövendő gazdáknak, hogy gabonatermesztés esetén nagyobb választékkal tudjanak élni. Ajánlom a projekt megismerését a pékeknek, hogy egyre jobb terméket tudjanak készíteni. Ajánlom azoknak a diákoknak, akik fontosnak tartják a tudást, szeretnek élvezettel dolgozni.

Mire fordítaná a díjat?

Projektem díjazása esetén a programban munkálkodók számára több napos tanulmányi utat szervezek, mely további ismeretek és tapasztalatok megszerzését és felhőtlen pihenést biztosít.
Tervezett állomások:
- Vízimalom megtekintése Mohácson, szárazmalom megtekintése Orrfűn.
- Szabadidős program Sikondán.
- Martonvásári Kutatóintézetet: tőlük kaptuk a gabona vetőmagot és a segítséget a termesztés-technológia rendelkezésünkre bocsátásával.
- Az alakor termesztésének megtekintése Dunaegyházán.
- A Szentendrei Skanzen meglátogatása: a dusnoki malom és a pék szakma emlékeinek megtekintése.
- Látogatás a Komáromi Erőd Kenyérmúzeumában.
- A Mezőgazdasági Múzeum megtekintése Budapesten.
Munkánk továbbfolytatásához szükségünk van kézi malomra és a szabadtéri kemence tetőszerkezetéhez fa oszlopokra.
Ezeket a beszerzéseket is fedezni szeretném.

Kulcsszavak a bemutatott programhoz:

gabona - kenyér - élet, ősi gabonafajták, gabonatermesztési bemutató mintaparcellákban, liszt készítés - házi őrlés, hagyományos lisztből hagyományos pék termék , tanár-diák közös munka - jókedv - sok információ élményszer tanulás

Ötletgazda:

Tolnainé Szabó Beáta
VM DASzK Csapó Dániel Szakképző Iskola, Szekszárd

 

Tempus Pályázatok Képzések Europass Alumni Tudástár Szakmai projektek Nemzetköziesítés

Az oktataskepzes.tka.hu honlapon sütiket (cookie-kat) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát. Tudjon meg többet »