Díjazzuk a legjobbakat!

GASZTROMEDIÁTOR

Beküldve: 20150505

A program bemutatása:

Vállalkozó szellemű szakemberekkel azon dolgozunk, hogy a szakács szakoktatás tananyagtartalmát közelebb vigyük a vendéglátó vállalkozások igényeihez. A Gasztromediátor csapat tagjai arra szövetkeztek, hogy párbeszédet indítanak a vendéglátó vállalkozások szakács tanulókért felelős szakemberei és az iskolai szakoktatók között annak érdekében, hogy a vállalkozásoknál bevezetett ételfejlesztések, az iskolai rendszerben is felhasználható tartalmak megjelenhessenek az iskolai gyakorlatokon. Ugyanakkor a vendéglátó vállalkozásoknak is jobban meg kell ismernie a Szakmai és vizsgakövetelményekben meghatározott tananyagtartalmakat. Éppen ezért készítünk széles szakmai konszenzuson nyugvó ételsorokat, amelyeket a programban résztvevő vállalkozások kínálatából úgy állítunk össze, hogy megfeleljenek a szakmai és vizsgakövetelményeknek. Eddig elkészítettünk kettőolyan tételsort, tizenkettő darab 3-4 fogásos ételsorral, amelyekben az ételeket a Gasztromediátor munkáját segítő éttermek kínálatából válogattuk össze. A tételsor azonban önmagában kevés a változások bevezetéséhez, folyamatosan figyelni kell az éttermek kínálatváltozását és amennyiben a szakmai és vizsgakövetelmény megengedi, be kell csatornázni az iskolai gyakorlatok rendszerébe. Elektronikus szakmai folyóirat elindítását tervezzük, amely a 3 éves szakképzést párhuzamosan követné végig az iskolai tankonyhákon és a munkáltatóknál. A folyóiratban ugyanabban a témában az ételek elkészítésének dokumentálása mellett, tervezzük megszólítani az éttermek gyakorlati oktatóit rajtuk keresztül a tulajdonosokat, a tulajdonosokon keresztül a helyi termelőket, az iskolák részéről pedig a gyakorlati oktatókat és a szakács tanulókat. A projekt hatására a kialakult párbeszédből egymáshoz közelítő szakmai elvek mentén formálódó szakoktatás valósul meg, a folyóirat elkészülő tételsorai, képei, videói és interjúi pedig segíteni fogják a megalapozott szakmaválasztást.

Elektronikus portfolió

Linkek:
http://www.facebook.com/gasztromediator?ref=hl
http://gasztromediator.hupont.hu


Ajánlás:

A program megismerése érdeke azoknak a vendéglátó vállalkozásoknak, akik tanulók képzésével foglalkoznak vagy foglalkozni szeretnének a jövőben és érdeke a vendéglátás szakképesítéseit oktató iskoláknak a közoktatás különböző szintjeitől a felnőttképzésig bezárólag. Ugyanakkor a leendő szakmai újság hűen mutatja majd be a szakáccsá, jó vendéglátóssá válás rögös folyamatát, tehát a keletkező elektronikus anyagok felhasználhatókká válnak a pályaorientáció-pályaválasztás rendszerében is a vendéglátós szakképesítések népszerűsítésében, tehát érdemes tudni róla és részt venni benne akár a születő szakanyagok felhasználásával a munkaügyi központoknak, a területi iparkamaráknak, a vendéglátás területén dolgozó újságoknak a megyei napilapoknak. A megismerésre és csatlakozásra a facebook oldalunkon, a formálódó weblapunkon keresztül, emailben vagy telefonos kapcsolatfelvétel útján valamint személyes megbeszélés után van mód.

Mire fordítaná a díjat?

A díjat egy olyan elektronikus szakmai újság indítására használnám fel, ahol végig tudjuk kísérni a szakács szakképzés 3 évét azokon a gyakorlati képzőhelyeken, amelyek aktívan részt vesznek a projektben, és ezzel párhuzamosan azokban az iskolákban, ahol a szakács tanulókat oktatják. Ez munka azzal jár, hogy folyamatosan nyomon fogjuk követni a programban résztvevő éttermek étlapjainak változásait, összegyűjtjük a recepteket, videóra vesszük a készítési módokat, fotókat készítünk az ételekről, italokat ajánlunk hozzájuk és javaslatot teszünk és a kínálat változásainak beleillesztésére az iskolai oktatás tananyagába a szakmai és vizsgakövetelményekkel összhangban. A GASZTROMEDIÁTOR eredményei azonban a vendéglátás többi alap-, rész és ráépülés szakképesítésének oktatásában valamint a felsőfokú szakképzésben valamint a pályaorientációban és pályaválasztásban is jól hasznosíthatóak.

Kulcsszavak a bemutatott programhoz:

ételsor összeállítás, ételsorok elkészítése, tálalása, szakképzés, vendéglátó vállalkozások igényei

Ötletgazda:

Kovácsné Szaladják Annamária
Képzőművészeti Kiadó

 http://gasztromediator.hupont.hu

 

Tempus Pályázatok Képzések Europass Alumni Tudástár Szakmai projektek Nemzetköziesítés

Az oktataskepzes.tka.hu honlapon sütiket (cookie-kat) használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát. Tudjon meg többet »